onsdag 21 december 2011

Mastocytom

Jaha mina vänner här ska ni få läsa en väldigt lättläst och pedagogisk text om det som har drabbat vår älskade ögonsten. Vi fick provsvaren igår att tumörerna de plockat bort var av grad II läs om graderna nedan. Och vi har även beslutat oss för att vi inte kommer att plocka bort några mer tumörer utan istället försöka kontakta en onkolog som arbetar med djurcancer. Det finns en specialist på Strömsholm och det är han som har skrivit den här texten. Den här soppan med sårläkning,komplikationer och konvalescens vill vi inte uppleva igen för det har känts som ett rent helvete för både tvåbenta och liten fyrbent.

Den här texten griper ett våldsamt tag om mitt hjärta men det är så läget är - Atlas har mastocytom och nu gäller det för oss att vara starka för att tillsammans kunna ge honom det bästa möjliga livet så länge som det går- kärleken övervinner allt!!

Mastocytom hos hund:

Mastocytom är en cancersjukdom som utvecklas från mastceller, vilka är en del av kroppens immunsystem. En mastcellstumör har ett mycket varierat utseende och kan se ut som vilken annan hudknöl som helst och kan alltid vara elakartade, varför det är viktigt att ställa diagnos tidigt.

Mastocytom är en eller flera förändringar som oftast sitter på kroppen och benen. Vissa är små, väl avgränsade och långsamväxande medan andra växer snabbt, invasivt eller metastaserar. Spridningen sker antingen via lymfkärl först och framst till regionala lymfknutor eller via blodet till mjälte, lever och njurrar. Hudformen av mastocytom är den vanligaste i hund och utgör cirka 20-40 procent av hudtumörerna.
Mastocytom graderas beroende på hur elakartade de är med hjälp av histologi där en liten bit av tumören undersöks i mikroskop (då får man en bättre uppfattning om hur nybildningen beter sig och hur den påverkar omgivande vävnad).

Prognos
Prognosen för hundar som drabbas av mastocytom beror på olika faktorer, varav två är storlek och var på kroppen tumören är placerad. Den viktigaste faktorn är dock tumörgrad (indelas i grad I-III). Tumörer av låg grad är lättare att behandla än tumörer av hög grad. Dessa är oftast aggressiva och kan spridas till avlägsna områden av kroppen, vilket leder till döden för majoriteten av hundarna med grad III mastocytom.

Behandling
Det primära behandlingsalternativet för både hundar som drabbats av mastocytom är idag operation. En lyckad operation kräver dock att det ska finnas en gräns mellan frisk vävnad och tumörvävnad. För att undvika återfall bör vävnad motsvarande cirka tre centimeter runt tumören tas bort i samband med operationen. Lokal strålningsbehandling är ett annat alternativ och ett tredje behandlingsalternativ är cellgifter.

Designade läkemedel
Intensiv forskning pågår med sikte på att utveckla förebyggande vacciner samt så kallade "designer drugs". Med det menas mediciner som är riktade mot en viss sorts cancer. Ett exempel är Masivet, ett läkemedel för behandling av vissa hundar som drabbats av mastcellstumör som inte går att operera (grad II eller III)

Vi har haft sån otur med den här godingen men det spelar ingen roll, vi ångrar ingenting. Vi kommer att fortsätta kämpa och göra allt som står i vår makt för att han ska fortsätta vara lycklig och ha det bästa omhändertagandet så länge det bara går utan att han märker av något- jag sa att kärleken övervinner allt va?

Liten valp Atlas <3<3




8 kommentarer:

  1. Linda M (Bobbys matte)21 december 2011 kl. 00:31

    Nu sitter jag här med tårar igen.. Är så tacksam att du delar med dig! Blir också väldigt rädd att Bobby också ska drabbas.. Pussa fina Atlas från oss!!

    SvaraRadera
  2. Hej Linda!

    Åh du är så gullig! Klart att jag delar med mig, det är så skönt att få skriva av mig lite också. Du behöver nog inte oroa dig vännen- håll lite extra koll på honom om du känner och ser några små knölar- de Atlas fick var inte större än en ärta, de var fasta i sin form och hårda.

    Hur går det annars med er lilla familj? Bebis och hund hur fungerar det? :) så nyfiken på hur ni har det! Tusen tack för att du besöker och stöttar oss här! Fina fina du! <3 kramar

    SvaraRadera
  3. Usch Tess nu sitter man här med tårar... Atlas har tur som hamnat hos en husse och matte som är alldeles underbara!

    Hoppas att ni slipper mer knölar och att Atlas får må bra. Det var ingen rolig läsning om denna sjukdom och jag förstår att det måste vara jobbigt för dig att skriva om det.

    Skickat massor med styrkekramar till er familj.

    SvaraRadera
  4. Tänk vilken tur eran goding har som har världens bästa husse och matte, han har den bästa han kan få, han kommer få det fortsatt toppen, och jag tycker att ni gör helt rätt, STYRKEKRAAAMAR

    Ohh tack, glad jag blir
    kramar

    SvaraRadera
  5. Lycka till Atlas!
    Vi har en ridgeback med mastocytom grad 2.
    Ta kontakt med Henrik Von Euler på SLU i Uppsala han är expert på mastocytom.våran hund har både genomgått kirugi samt cellgift!
    nu håller sej tumörerna i balans med 2 kortison tabletter varannan dag,
    samt 1 Dvitamin tablett om dagen sen får han Torkad chagasvamp som man brygger som kaffe och blötlägger maten med.
    och otroligt nog så han varit pigg och glad i 6 månader nu!
    Mvh David Johansson & Ridgebacken Hugo.

    SvaraRadera
  6. Om du har några frågor om Hugos mastocytom
    Så kan du kontakta mej på david.j.g.patron@home.se
    Mvh David.

    SvaraRadera
  7. Vår flaat Hinaz 6 år opererades den 18 juni på låret för en mastocytom.Såret syddes men gick upp pga för stort omfång och för lite tänjbar hud. syddes igen med misslyckat resultat. Just nu är såret öppet för att läka från grunden .Vi tvättar flera gånger om dan och far till vetrinär två gånger i veckan för riktig rengöring. Idag den 3 juli fick vi reda på att det är 2dra graden och att ny operation är omöjlig på detta ställe.Strålning i Jönköping , cytostatika i Uppsala med stort frågetecken hur Hinaz svarar på denna behandling eller kortison i 6 månader. står inför ett stort beslut för vi vill ju inte att Hinaz skall må dåligt för förutom operations bestyret är han en väldigt glad jycke. FINNS DET NÅGON SOM KAN GE OSS RÅD OM ANNAN BEHANDLING så hör av er SNÄLLA !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kontakta mig på terese_andersson@hotmail.com så kan jag berätta vad vi gjort med Atlas mastocytom... Med vänlig hälsning, Therese

      Radera